Struisvogelgedrag in de Katwijkse politiek?

Created with Sketch.

Struisvogelgedrag in de Katwijkse politiek?

Sruisvogelpolitiek

Nederland moet per jaar 69.000 woningen bouwen om de woningnood op te lossen. Woningnood die zich voornamelijk afspeelt in de dichtbevolkte Randstad, in de omgeving van Katwijk dus.

De grootste bevolkingsgroei komt echter niet door geboortes maar door arbeids- en studiemigranten. De laatste twee jaar zelfs een groei met 285.000 mensen, daar is niet tegenop te bouwen. Dat willen de landelijke partijen in Katwijk maar niet horen. Nederland is voor deze partijen immigratieland terwijl we bijna de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld hebben.

Daarnaast is de woningnood veroorzaakt doordat we “huishoudverdunning” hebben. Het gemiddelde individu heeft 65m2 aan woonruimte ter beschikking. Enorm veel meer dan vroeger… 

Van de 8 miljoen huishoudens zijn een dikke 3 miljoen alleenstaand. Er zijn slechts 2,6 huishoudens met kinderen.

Het aandeel samenwonende twintigers is sinds het jaar 2000 afgenomen van 59% naar 47% en de jongeren die wel gaan samenwonen gaan weer sneller uit elkaar. Alleen wonen is de norm geworden. Ook door de enorme vergrijzing die op zijn eind gaat lopen, staan er in menig woning kamers leeg. De veelgenoemde speculanten spelen hierbij een ondergeschikte rol.

Waarom moet Katwijk, een gemeente met veel gezinnen, alle woningleed op zich nemen en haar eigen omgeving verpesten door enorm veel en hoog te bouwen? Waarom geen grotere bijdragen van andere Nederlandse gemeenten? Met Valkenhorst is al een enorme bijdrage geleverd aan het regionale woningbestand. Waarom ook nog eens in je dorp zo “verdichten” *) en enorm de hoogte in zoals vooral Durf, PvdA, CDA, ChristenUnie, GemeenteBelangen en VVD willen.

Grond kan je maar 1x uitgeven. Wie bouwt kan niet nog eens veel ruimte beschikbaar maken voor groen, waterpartijen, speelplaatsen, voor brede wandel- en fietspaden, mooi uitzicht, meer zonlicht etc.

Naast aantasten van de leefomgeving kan door dat volbouwen ook een aantasting van de leefbaarheid gaan optreden. Meer mensen dicht op elkaar geeft problemen. 

Alles opgeteld gaat dit ervoor zorgen dat de huizenprijzen in Katwijk harder zullen dalen dan elders in Nederland. Zit de Katwijkse huizenbezitter te wachten op een lelijker leefomgeving en een dalend vermogen?

Hart Voor Katwijk is realistisch. Katwijk doet genoeg, teveel bouwen gaat niet samen met een mooie, groene leefomgeving. De andere partijen in Katwijk verkopen in verkiezingstijd weer eens knollen voor citroenen en steken liever hun hoofd in het zand!

*) Katwijk gaat 8500 woningen bouwen waaronder 5600 op vliegveld Valkenhorst.