Kwakelwei moet groen blijven!

Created with Sketch.

Kwakelwei moet groen blijven!

Donderdag 9 september was er een belangrijke commissie voor het groenstructuurplan.

Al hoewel het groen structuurplan een brede visie geeft over al het groen in de gemeente Katwijk, de hoofdmotor van de discussie was toch echt de bestemming van de Kwakelwei. 

Hart Voor Katwijk is duidelijk: De Kwakelwei moet groen blijven!

Deze afweging heeft de fractie gemaakt n.a.v het verkiezingsprogramma. Een moeilijke keuze aangezien de omgeving schreeuwt om woningen. Hart Voor Katwijk ziet dan ook veel mogelijkheden om de kwakelwei groen te houden. De plannen van “Rijnpark Katwijk” en “de vrienden van Rijnpark Katwijk” bieden een goede visie.

Kwakelwei lost woningtekort niet op

Hart Voor Katwijk snapt dat er een schreeuwend tekort is aan woningen, maar ook met het plan van Van Rhijn Ontwikkeling in combinatie met een stadspark is er geen oplossing. De woningen die op de Kwakelwei moeten komen zullen in de categorie “duur” vallen. De eigenaar van de grond wil natuurlijk wel de kosten van de ontwikkeling en de bouw terugverdienen. We spreken dan over een aantal villa’s omgeven door groene accenten.  Katwijk heeft geen villa’s nodig maar woningen voor starters en doorstromers. 

Investeren in, en behouden van groen is belangrijk!

Katwijk staat hoog op de lijst van meest versteende gemeente in de regio. We hebben te weinig parken, te weinig groen in de wijken en te weinig bomen. In sommige gebieden zelfs 0,2 bomen per inwoner. Dit ligt zwaar onder het landelijk gemiddelde. We moeten meer investeren in het verhogen en behoud van groen. 

Hart Voor Katwijk is duidelijk in wat we willen en waar de kiezer ons voor gekozen heeft. Katwijk mag geen beton city worden! Daarom investeren in groen waar mogelijk. De Kwakelwei is groen en moet groen blijven. Katwijk kan wel een mooi park gebruiken! 

En nu?

Het hele dossier is een moeilijk verhaal. De grond is in bezit van Van Rhijn Ontwikkeling. Deze hebben de grond gekocht. Daarbij heeft de ontwikkelingsmaatschappij een plan gemaakt om woningen te bouwen. In het bestemmingsplan heeft de kwakelwei een agrarische bestemming. Bouwen is dus nu niet mogelijk. Van Rhijn ontwikkeling ziet graag dat de gemeenteraad dit bestemmingsplan aanpast. Hart Voor Katwijk is hier niet voor te porren. De vraag is echter wat de eigenaar van de grond gaat doen op het moment dat bouwen niet mogelijk is. In de raadscommissie leek hier wel een waarschuwing te komen: ” Hou op met het geloven in sprookjes”. Mogelijk zet de eigenaar van de grond zijn hakken in het zand en gebeurd er helemaal niks meer!