HVK niet gesteund in afschaffen verhoging OZB

Created with Sketch.

HVK niet gesteund in afschaffen verhoging OZB

Tijdens de Algemene Beschouwingen van 10 december heeft Hart Voor Katwijk geen steun mogen krijgen van de meerderheid van de gemeenteraad met haar amendementen en moties om de OZB-verhoging te voorkomen.
Bij een aantal amendementen was er steun van oppositiepartijen VVD, KiesKatwijk en Durf.

“Guur rechts” – zoals voorman van Tuijl van de PvdA ironisch bleef roepen – kreeg de rest niet mee omdat bezuinigen op andere vlakken o.a. “het slopen van de Maatschappelijke Agenda” zou zijn. Hart Voor Katwijk is echter van mening dat de ingediende amendementen wel degelijk kans van slagen zouden hebben. Met name omdat er op veel vlakken gewoon veel te veel geld wordt uitgegeven aan zaken die óf de gemeente niet hoort te regelen óf met veel minder geld ook uitgevoerd kunnen worden. De Katwijkse overheid wil steeds meer en meer voor de burger regelen. Zelfredzaamheid wordt op die manier totaal niet gediend, zoals de coalitiepartijen blijven verkondigen.

“Duur links” maakt de pot met geld leeg. We gaan dieper dan de bodem.

Door de onevenredige verdeling van subsidies worden kleine verenigingen en partijen buitenspel gezet. Maar dáár gebeuren juist belangrijke zaken als ontmoeten, activiteiten tegen eenzaamheid, etc. Het in de maatschappij, door de mensen zelf laten organiseren en oppakken – en ze daar een kleine subsidie voor geven – heeft veel meer effect en is veel laagdrempeliger dan een grote, logge miljoenen-organisatie met een bus en een koffiepot de wijken door laten rijden. Ons kent ons heeft meerwaarde in onze gemeente. Maak daar gebruik van.

Kortom; Hart Voor Katwijk ziet wel degelijk mogelijkheden om niet alles met belastingverhogingen op te lossen. Maar het college en de ja-knikkende partijen laten de hardwerkende Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers liever weer hun portemonnee trekken om het gat te dichten. Een OZB-verhoging die met name voor senioren en Jan Modaal een hard gelag is. De oudere inwoners zien de waarde van hun huis onevenredig omhoog schieten met als gevolg dat alle gerelateerde belastingen ook flink omhoog gaan.
Hoe leg je dat uit? Kunnen wij dus niet. Niet met dit beleid van dit college dat maar over de balk blijft smijten. Op de opmerking van de linkse broeders dat die OZB verhoging voor ons wel hele belangrijk is, zeggen wij; dat klopt. Wij volgen namelijk ons politieke uitgangspunt: WIJ LETTEN WEL OP UW PORTEMONNEE