Nieuwe vorm bibliotheek: Hart Voor Katwijk is er klaar mee

Created with Sketch.

Nieuwe vorm bibliotheek: Hart Voor Katwijk is er klaar mee

Vanavond staat ‘ie weer op de agenda; de Katwijkse Bibliotheek. Het grootste debacle van dit college, nadat ze de gemeenteraad opriepen om toch tégen het collegevoorstel te stemmen,

Maar toch zijn we er niet. De miljoenen euro’s bleven branden in de broekzak van de wethouder. Geld dat eigenlijk geen directe bestemming meer had want het raadsbesluit bestond niet meer maar uit de hoge hoed van Jaco Knape komt uiteindelijk toch weer een afzichtelijk konijn.


Al eerder is het besluit genomen om de Muziekschool te privatiseren. Deze partij, bondgenoot van de bibliotheek, wordt in de onderhandelingen nu even buitenspel gezet. Overigens vorig jaar wilde hetzelfde college deze instantie helemaal wegbezuinigen.

De bibliotheek zegt dat zij zonder eigen film- en theaterzaal niet kan overleven. Bijzonder, want de vestigingen in het Dorpshuis Valkenburg en de Burgt Rijnsburg hebben zo’n ruimte tot hun beschikking en de Hoornes zit slechts 50 meter naast het zalencentrum Tripodia.

En nu dan weer het plan om ondernemers in Rijnsburg uit ‘de Burgt’ te zetten en te gaan verbouwen. De Burgt, die als huiskamer van Rijnsburg de afgelopen jaren juist haar draai en functie heeft gevonden en bewezen. Samen met en dóór de ondernemers die door dezelfde overheid geënthousiasmeerd zijn om juist hier te komen werken. 

Hart Voor Katwijk is voor een bibliotheek en tegen onzin van tienduizenden euro’s aan onderzoek en opnieuw slapeloze nachten voor ondernemers en omwonenden.

Herinnert u zich de rigoureuze plannen van het Baljuwplein, het Andreasplein, de Voorstraat, de Noordzeepassage nog? Nu sluit de Burgt zich aan in het illustere rijtje.

Waarom is toch nooit het pand aan de Schelpendam aangepakt? Schandalig! Want dit had 10 jaar terug al gemoeten in plaats van elke keer andere plannen te maken. De activiteiten hadden hier inmiddels voor de komende decennia door kunnen gaan. 
Iedereen weet hoe Hart Voor Katwijk erover denkt, behouden van alle steunpunten in de wijken en scholen. Oók die in de Hoornes!

En vooral; ga de samenwerking met anderen aan, zonder daar direct een fusie of cultuurbedrijf mee te beginnen. Samenwerking met behoudt van identiteit van elke stichting, club en vereniging zal tot meer productiviteit en enthousiasme leiden, dan een grote, logge club met 1 bestuur. Katwijk is sterk in haar culturele aanbod. 
Ook de bibliotheek. Kortom: knap het pand aan de Schelpendam en Hoornes op. Daar mag echt wel geld voor vrijgemaakt worden. Zorg ervoor dat de komende tijd daar de kernactiviteiten kunnen plaats vinden én zoek de samenwerking met anderen en andere locaties op. Dan kunnen er mooie dingen ontstaan.

Er is op dit moment al een particulier initiatief, gesteund door tientallen cultuuraanbieders in de gemeente, die niets anders wil dan samenwerken. Een initiatief uit de maatschappij zelf. Geweldig toch?! Samenwerken, ook hier, kan alleen maar voordelen bieden!  Wij vragen de wethouder met klem: ga daar een intentie mee aan.


Wij zijn nu dus al klaar met de komende discussie, klaar met het feit dat dit wéér de inzet van de verkiezingen gaat worden. Klaar. Dat vinden wij, uit ons Hart Voor Katwijk.