HVK roept met spoed commissie bijeen omtrent Valkenburg

Created with Sketch.

HVK roept met spoed commissie bijeen omtrent Valkenburg

“Beaumix”, zo noemt Boskalis de nieuwe, circulaire uit bouwas ontwikkelde grondstof die ze op dit moment in Valkenburg als bouwstof gebruiken. De as is het restproduct van afval dat wordt verbrand in afvalenergiecentrales. Het gebruikte materiaal dat nu in Valkenburg gestort is echter verre van opgeschoond. Het zit namelijk vol met plastic, ijzer en – alsof het een berg chemisch afval is – batterijen!

In de paar weken dat de aannemer nu bezig is met de wegen langs de N206, is dit de zoveelste misser. Eerder sloot zij al te vroeg fietspaden af, verwijderde een fietsbrug en dumpte zonder toestemming en overleg bergen grondstof op toegangswegen naar percelen van particuliere eigenaren.

In Valkenburg staan de bewoners erbij en en zien dit alles met afschuw gebeuren. Vanuit het Katwijkse college lijkt er echter geen enkele actie te komen. Hart Voor Katwijk is er nu klaar mee. “Wie heeft hier de regie?”, vraagt fractievoorzitter Gijsbert Schrijvers zich hardop af. Samen met Nelly Smits van Fractie Smits, is hij net zo verbaasd en verontwaardigd als de inwoners en aangrenzende ondernemers. “Boskalis dendert maar door, terwijl schriftelijke vragen niet door gemeente maar door de aannemer zelf worden beantwoord.”

Schrijvers heeft het presidium opgeroepen aanstaande donderdag met spoed een extra commissie te agenderen. Katwijk Smart Village is ook uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. “Dat dit niet op de manier langer kan, lijkt ons duidelijk.” Op dit moment is er brede steun van de oppositiepartijen. Van de partijen uit de coalitie is nog geen reactie op het moment van schrijven.