Op initiatief van Hart Voor Katwijk raadsbarbecue geannuleerd

Created with Sketch.

Op initiatief van Hart Voor Katwijk raadsbarbecue geannuleerd

Op 4 september was er een barbecue gepland voor raadsleden en burgerleden van de gemeente Katwijk. Hart Voor Katwijk vind dit – in deze tijden – niet kunnen en meldde zich bij de voorzitter en collegeraadsleden af voor deelname. Al snel volgden meer partijen die dit ‘feestje’ ook niet toepasselijk vonden.

Het Leidsch Dagblad meldt:

Toch nog wat Katwijks politiek tumult in de lome zomermaanden: de gemeente heeft een barbecue voor alle raadsleden afgeblazen, vanwege de weigering van vier partijen om daar aan mee te doen. Zij vinden het in deze tijd niet gepast en een ’verkeerd voorbeeld’ om een feestelijke bijeenkomst in een strandtent te houden.

,,Medewerkers in de gezondheidszorg roepen op om geen groepsfeestjes te organiseren’’, verklaart raadslid Anita van Ginkel van oppositiepartij Hart voor Katwijk. ,,Feestjes en barbecues zijn op dit moment een belangrijke oorzaak van het toenemende aantal besmettingen in Nederland. Als wij na de vakantie bij elkaar komen en het gaat mis, dan hebben wij als gemeenteraad geen enkel gezag meer als we tijdens een tweede golf besluiten moeten nemen over beperkende maatregelen.’’

De e-mail waarin zij de gemeente liet weten dat Hart voor Katwijk om deze reden de raadsbarbecue overslaat, kreeg bijval van coalitiepartij GemeenteBelangen en oppositiepartijen D66 en KiesKatwijk. Van Ginkel sluit niet uit dat er meer afzeggingen volgen. ,,Nog niet alle partijen zullen in deze vakantietijd hebben gereageerd.’’

De laatste raadsvergadering voor de zomervakantie was wel weer de eerste in het gemeentehuis, in plaats van digitaal, sinds het begin van de coronacrisis. Van Ginkel hoopt dat het in september een vervolg krijgt, want ze vindt het waardevol om elkaar tijdens stevige debatten in de ogen te kunnen kijken.

,,Het is goed om dat op die manier te organiseren als gemeente. Fysiek vergaderen is belangrijk. Een barbecue vind ik daarentegen een slecht plan, omdat je overal ziet dat mensen met een paar drankjes op losser met de regels omgaan. Dat moeten wij als raadsleden niet willen.’’

Hart Voor Katwijk is overigens sowieso geen voorstander van dergelijke activiteiten waarbij de burger via belastinggelden moet opdraaien voor de kosten.