Holocaustmonument Levenslicht in Katwijk

Created with Sketch.

Holocaustmonument Levenslicht in Katwijk

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld worden Holocaustslachtoffers herdacht. Om ook stil te staan bij de slachtoffers uit Katwijk is het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in de hal van het gemeentehuis. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meerdere Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Om de paar seconden ziet u de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren de stenen de levens die nu in de gemeente gemist worden. Door hierbij stil te staan blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. U kunt het monument vanaf dat moment tot en met 2 februari op werkdagen komen bezoeken tussen 8.00 uur en 21.00 uur en op vrijdagen tot 18.00 uur. Na sluitingstijd is het kunstwerk ook te zien door de ramen van het gemeentehuis.