Hart Voor Katwijk steunt Dierenambulance met donatie

Created with Sketch.

Hart Voor Katwijk steunt Dierenambulance met donatie

In de raadsvergadering van donderdag 26 september stemde de partij Hart Voor Katwijk tegen de motie om de dierenambulance voor 100% te vergoeden. Hart Voor Katwijk vond de motie te makkelijk en te kort door de bocht.

“Hart Voor Katwijk staat voor lage(re) lasten voor burgers. Onze slogan luidt niet voor niets: ‘Wij denken wél aan uw portemonnee‘ “, zo vertelt fractievoorzitter Gijsbert Schrijvers.
“Er is een behoorlijk grote waslijst van taken die de gemeente uitvoert maar die eigenlijk NIET bij de basistaken van de gemeente horen. Dit kost de burger jaarlijks behoorlijk wat geld. De lijst is zo groot dat er geen simpele opsomming te maken is. In sommige gevallen gaat het om 10.000 euro, in andere gevallen om veel grotere bedragen. Tel deze eens bij elkaar op en er komt een groot bedrag uit. Hart Voor Katwijk ziet liever dat de lijst van niet wettelijke taken korter wordt dan langer. Dat wil niet zeggen dat de partij het belang van de dierenambulance niet inziet.”

Beslissen over geld van de belastingbetaler

De vraag die de partij in elk besluit probeert te beantwoorden is: Is dit iets wat de gemeente moet bepalen voor de burger of kan de burger dit zelf ook? In de kwestie dierenambulance kunnen mensen zelf besluiten of ze de dierenambulance willen steunen door bedragen te sponsoren of te doneren. Soms besluiten mensen de erfenis af te staan aan de ambulancedienst. Hart Voor Katwijk is dan ook van mening dat we als politiek in dit specifieke geval niet voor de burgers deze beslissing hoeven te maken. Het is dan ook eigenlijk raar om op sociale media te moeten lezen dat veel mensen boos zijn dat we als partij niet instemden. Uiteindelijk moeten de inwoners gewoon de rekening betalen. Ook de mensen die nu boos en verbaasd reageren. Deze mensen kunnen zelf ook een donatie geven. Anders dan dat de gemeente dit bij alle burgers, bijvoorbeeld via de OZB , alsnog terug haalt.

Zorgtaak

De gemeente Katwijk heeft echter wel een zorgplicht voor dieren en voldoet ook deze wettelijke zorgplicht. De dierenambulance heeft andere mening. De dierenambulance heeft inmiddels bezwaar op de beantwoordingsbrief van het college aangeboden. De vraag die aan de gemeenteraad werd voorgelegd was echter niet of we aan de zorgplicht voldoen maar of we 100% van dierenambulance willen vergoeden. Een motie van DURF met open einde. Dat wil zeggen: Het maakt niet uit wat het gaat kosten, we betalen alles!
Daar kan en wil Hart Voor Katwijk niet voor instaan. Tegelijkertijd is duidelijk dat randgemeenten helemaal geen steun bieden aan de dierenambulance in onze regio. Wij zien dan ook liever dat het college met deze gemeenten in gesprek gaat om gezamenlijk tot een oplossing te komen, dan dat Katwijk voor de alle kosten opdraait.

Donatie

Hart Voor Katwijk heeft in het partijoverleg besloten om niet het geld van de burger uit te geven maar zelf vanuit de raadsvergoeding een genereus bedrag over te maken naar de dierenambulance. Als elke partij (en burger?!) dit zou doen dan is de hele motie overbodig en de dierenambulance ook geholpen.

Ook u kunt de dierenambulance helpen! Als donateur heeft u korting op de huisdier-ritprijzen van de dierenambulance. Daarnaast ontvangt u meerdere keren per jaar een leuke publicatie met verhalen over de dierenambulance.

Kijk snel op de website en help ook: https://www.dierenambulanceleiden.nl/doneernu/