Kennis- en Cultuurcentrum is een heel ander plan dan bieb en muziekschool!

Created with Sketch.

Kennis- en Cultuurcentrum is een heel ander plan dan bieb en muziekschool!

Hart Voor Katwijk heeft tegen het initiatiefvoorstel om 30.000 euro beschikbaar te stellen voor een beschikbaarheidsonderzoek naar het Baljuwplein als locatie voor een “Kennis en Cultuurcentrum”, gestemd.

In het voorstel stellen de 6 beoogde coalitiepartijen dat deze locatie met spoed meegenomen moet worden in het onderzoek voor de komst van het “Kennis en cultuurcentrum”. En daar knelt hem voor Hart Voor Katwijk juist de schoen.

In het voorstel wordt met het grootste gemak het plan van een bibliotheek en (gedeeltelijke) muziekschool, omgevormd tot Kennis- en Cultuurcentrum. Er wordt ook en passant gemeld dat er gesproken wordt met nieuwe participanten. Ineens zijn K&O en het Welzijnskwartier ook bij de plannen betrokken. Er zijn zelfs al intensieve gesprekken met deze partners gaande.

Wat Hart Voor Katwijk betreft gaat het hier om een totaal ander plan dan eerder het geval en dient dit eerst aan de gemeenteraad voorgelegd te worden. Het is daarbij overigens appels met peren vergelijken. De Noordzeepassage is onderzocht voor een combinatie bibliotheek/muziekschool terwijl het Baljuwplein onderzocht wordt voor het nieuwe centrum met hele andere activiteiten en participanten.

Leon Krijgsman sprak namens de fractie en hield dus zijn eerste speech (maidenspeech) meteen over een gevoelig onderwerp. De tekst daarvan is hieronder te lezen. De motie werd overigens aangenomen. Alle oppositie partijen stemden tegen.

 

” Ik moet u eerlijk bekennen dat ik, toen ik de aanbiedingsbrief met dit initiatiefvoorstel in mijn email tegenkwam, even een paar keer met mijn ogen heb staan knipperen. Dit gebeurt dus echt. Dit voorstel is dus echt.

Ergens uit een overleg tussen de beoogde coalitiepartijen komt er nu al een voorstel om een andere, tweede locatie voor het controversiële bibliotheek- en muziekproject, te gaan onderzoeken. En – alsof het niets is – wordt meteen maar even de term “Kennis en cultuurcentrum” officieel gemaakt. En – oh ja – het moet allemaal even snel want er is plotseling haast.

Voorzitter, ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben geweest die daar dus eventjes raar van heeft staan kijken. Al jarenlang suddert en pruttelt het project “Bibliotheek” of “Bibliotheek, zwembad en theater” of “Superbieb” of “Bieb en Theater” of nu dus het “Kennis en Cultuurcentrum” op het gasfornuis van de Katwijkse gemeenteraden. En hoe langer iets suddert, hoe taaier het wordt. En dat is hier niet anders.

Sterker nog; het is – om in het Katwijkse te blijven – inmiddels niet meer te vreten. Van het oorspronkelijke plan is niets meer over. Op een gekunstelde en geforceerde manier is de Muziekschool bij de plannen betrokken. Tenminste, een gedeelte van de activiteiten van de Muziekschool. Niet iedereen kon een plekje krijgen in de nieuwbouw aan de Noordzeepassage. Maar dat deerde op de één of andere manier niet. Dan maar door op deze manier. De basis voor het bestaansrecht was versterkt.

En nu, nu moeten we vanavond hals over kop besluiten of de locatie Baljuwplein, onderzocht mag gaan worden voor het – daar is ‘ie weer –  “Kennis en Cultuurcentrum”. Wéér anders dan het voorgaande plan. De Muziekschool heeft tóch nóg minder ruimte nodig omdat ze intensiever willen gaan samenwerken met scholen en muziekverenigingen. En deze keer zijn ook K&O en het Welzijnskwartier betrokken bij de plannen. Twee nieuwe participanten, dus weer een stukje bestaansrecht erbij gesnoept. Maar bestaansrecht waarvoor, vraag ik me inmiddels af.

Zoals de aanbieders zelf al mooi verwoorden in het voorstel, gaat het hier om een vernieuwd concept. Hart Voor Katwijk zou liever zeggen; een NIEUW concept.  Want nogmaals; van het originele plan is niets meer over. We zijn begonnen met de plannen voor de aanleg van 1 steigertje bij de watering en we eindigen uiteindelijk met een zeejachthaven.

Het kan dan ook niet zo zijn dat wij instemmen met dit voorstel. Hart Voor Katwijk is van mening dat er hier té gemakkelijk, zonder met de belangen van de toch al onzekere bewoners en andere betrokkenen van de Noordzeepassage serieus rekening te houden, plannen worden gewijzigd. Plannen die resulteren in een voorstel van een zogenoemd “Kennis en Cultuurcentrum” en die, wat ons betreft, eerst voorgelegd zou moeten worden aan de gemeenteraad.

Voorzitter, Kennis en cultuur, ik zie het graag in onze gemeente groeien en ontwikkelen. Maar de weg die er nu wordt ingeslagen, met dit ‘op stel en sprong’ voorstel is, wat ons betreft, niet de manier – niet het juiste vervolg van het Bibliotheek-project. Hart Voor Katwijk stemt daarom ook tegen dit initiatiefvoorstel.”