Hart Voor Katwijk vindt keurmerk Ongehinderd overbodig

Created with Sketch.

Hart Voor Katwijk vindt keurmerk Ongehinderd overbodig

Tijdens de gemeenteraad van donderdag 14 september 2017 stemde Hart Voor Katwijk als enige partij niet in met de ingediende motie van de PvdA om aansluiting te zoeken bij het Nederlands keurmerk voor toegankelijkheid van de stichting Ongehinderd. Hart Voor Katwijk vindt deze aansluiting overbodig.

Hart Voor Katwijk raadslid Gijsbert Schrijvers krijgt inmiddels kriebels van alle keurmerken die in werkelijkheid meer geld kosten dan opleveren. “We hebben reeds een wettelijke verplichting om alle openbare gebouwen toegankelijk te maken voor gehandicapte mensen. Daarbij is de zogenoemde Agenda22 opgesteld wat moet zorgen dat dit gebeurd. Een aansluiting met een keurmerk is nagenoeg overdreven en kost overigens 15.000 per jaar. Wat we daar voor terugkrijgen is een App waarbij mensen zelf notabene moeten aangeven of een gebouw wel of niet goed toegankelijk is en stuurt de stichting zogenoemde ervaring experts naar de gebouwen om deze te keuren. Een totale verkwisting van geld.”

De PvdA gaf aan dat Hart Voor Katwijk wel 34.000 euro over heeft voor de uitlichting van gebouwen maar niet voor de gehandicapte medemens in Katwijk. Raadslid Schrijvers vindt deze vergelijking ongepast. “We zijn voor een betere toegankelijkheid van de openbare gebouwen. Agenda22 zal dit mogelijk maken en ons het nodige geld kosten. Om het in de vergelijking te houden: Hart Voor Katwijk is voor de uitlichting van gebouwen, de PvdA wil daarbij 15.000 euro extra inleggen om deze verlichting te voorzien van een PvdA rood kleurtje, net zoals het bij de Agenda22 een keurmerk wil hebben voor 15.000 euro op jaarbasis.”

Raadslid Schrijvers benadrukt dat er een start gemaakt zal moeten worden om de toegang voor de gehandicapte medemensen te verbeteren maar niet met een plakkertje op de deur.

Ook de wethouder gaf aan het keurmerk overbodig te vinden, maar zal, nu de meerderheid van de raad instemde moeten kijken wat hij met de motie gaat doen. De wethouder gaf tijdens de raad aan dat Agenda22 zorgt dat we de openbare gebouwen beter toegankelijk zullen maken. Het blijft echter een proces waar we continu mee bezig zullen blijven.

Schrijvers denkt dat we de aankomende maanden meer van dit soort geld verkwistende moties zullen krijgen gezien de toeloop naar de verkiezingen. Hij blijft daarbij benadrukken niet mee te werken aan de gekte om de kas te plunderen voor deze goedmakertjes naar de burger: “Laten we de taken goed oppakken. Een nutteloos keurmerk helpt hier niet aan mee en kost ons jaarlijks teveel geld”