Vragen over privacy leerlingen

Created with Sketch.

Vragen over privacy leerlingen

Afgelopen week werd bekend dat gevoelige gegevens van bijna 1800 kwetsbare kinderen zijn op straat beland. Het gaat om gedetailleerde informatie, zoals huisadressen en roostertijden van leerlingen in het speciaal onderwijs. Bij de meeste gemeenten zijn deze gegevens anoniem. Bij echter 21 gemeenten is dat niet het geval. Katwijk is één van deze gemeenten.

Bij de openbare aanbesteding van het leerlingenvervoer, verstrekken de gemeenten rittenlijsten. Deze zijn voor een ieder online in te zien. Bij de betreffende gemeenten waren daar ook  de huisadressen, geboortedata, schoollocaties, roostertijden en in sommige gevallen zelfs medische gegevens van kwetsbare kinderen in te zien.

Hart Voor Katwijk heeft vaak gevraagd naar de bescherming van privacy gegevens. Dat we als gemeente nu bij de 21 gemeenten horen die het niet goed aanpakken, is verontrustend.

De start bij de nieuwe leerlingenvervoerder verliep dit schooljaar overigens ook niet vlekkeloos. Leerlingen zitten soms bijna twee uur in de bus voor een ritje van Katwijk naar Oegstgeest. “De bus draait soms halverwege de Tjalmaweg weer om, om terug te gaan naar Leiden om iemand op te halen.”, aldus een van de ouders waar Hart Voor Katwijk mee gesproken heeft. “Afgelopen week zei de chauffeur dat hij de volgende dag iets eerder dan 8 uur zou komen. Hij stond 5 voor half 8 voor de deur! Mijn zoontje is gediagnosteert met een vorm van autisme. Hij gaat nu naar een school waar hij helemaal op zijn plaats is maar deze rommelige organisatie zorgt voor onnodige spanning.”

Chauffeurs van Willemsen en de Koning, de vervoerder, klagen dat er in deze regio een personeelstekort is.

Hart Voor Katwijk gaat over deze kwestie vragen stellen aan het college.