Coalitie wijst plan gratis bewaakte fietsenstalling af

Created with Sketch.

Coalitie wijst plan gratis bewaakte fietsenstalling af

De zomer is nog niet eens begonnen of er is al een enorme toename van fietsendiefstallen op en rond de boulevard. Daarnaast hebben de hulpdiensten soms grote moeite om op het strand te komen door verkeerd neergezette fietsen en scooters op de toegangswegen.

Hart Voor Katwijk diende afgelopen donderdag 29 juni een motie in om een eenvoudige en goedkope proef te doen met een bewaakte fietsenstalling op de boulevard. Alle oppositiepartijen steunden de motie en met Hart Voor Katwijk hoopten zij de toename van fietsendiefstallen terug te dringen en daarnaast de toegangswegen vrij te kunnen houden voor hulpdiensten. De tijd die een ambulance nu kwijt is om door de massa’s rijwielen te manouvreren om ter plaatse te komen, kunnen levensreddende seconden zijn. Alleen daarom al zou iedereen voorstander moeten zijn van een oplossing als deze met netjes geparkeerde fietsen en brommers!

 Een motie is een dringende vraag aan het college om de pilot uit te werken van één of meerdere stallingen, verspreidt over de gehele boulevard, noord- en zuidduinen. (In Scheveningen is de stalling al jaren een succes.) Omdat het een proef is kan je alle kanten op en hoeft het niet duur te zijn. Met het gebruik van gemeentelijke dranghekken als omheining van de fietsenstalling en de inzet van een beheerder zijn de kosten laag.

Al met al een prima en snelle oplossing om dit jaar het strandbezoek aantrekkelijk te houden voor bewoners en toeristen uit de omgeving. Tot grote teleurstelling van Hart Voor Katwijk wilden coalitiepartijen CDA, SGP en CU geen proef met de stalling. De echte reden werd niet duidelijk maar misschien was de coalitie tegen omdat ze dit zelf niet eerder bedacht hebben.

Hart Voor Katwijk vindt het jammer dat een simpele pilot als deze niet gesteund werd door de coalitie en college, die de bewoners nu dit zomerseizoen het strand op stuurt met de gedachte dat de fiets er aan het eind van de dag niet meer staat.

UPDATE 30 juni: Dat een bewaakte stalling hard nodig is werd direct vrijdagochtend weer bevestigd: in een klein halfuurtje werden 3 e-bikes gestolen!

UPDATE 30 juni: Hart Voor Katwijk heeft n.a.v. de raadsvergadering de volgende schriftelijke vragen gesteld:

Geacht college,
Gisteren in de raadsvergadering gaf wethouder Knape aan dat hij “andere manieren heeft om fietsendiefstallen en verkeerd geplaatste fietsen tegen te gaan”.

  1. Welke zijn dat?
  2. Wat zijn daarvan de maandelijkse kosten?
  3. Wat kosten de fietscoaches?
  4. Welke maatregelen heeft het college om de fietsendiefstallen in andere delen (dan de boulevard) van Katwijk tegen te gaan?
  5. Komt het college zelf met een plan voor een bewaakte fietsenstalling? Zo ja, wanneer?

UPDATE 3 juli : Hart Voor Katwijk is een petitie gestart. U kunt hem hier ondertekenen.

UPDATE de beantwoording op onze vragen