Veel geld voor een mountainbikeparcours

Created with Sketch.

Veel geld voor een mountainbikeparcours

Er moet en zal een mountainbike-parcours in Katwijk komen, koste wat kost lijkt het wel.
Hart Voor Katwijk was in juli 2014 geen voorstander van de haastige plannen van CDA-wethouder van Duijn, die het voorstel er doorgeduwd heeft. Wij waren het niet eens over het bedrag én over de locatie. En in dat laatste kreeg onze fractie eerst gelijk. Het kón eenvoudigweg niet op de plek op het voormalig vliegkamp. (Citaat uit 2014 uitgesproken door Anita van Ginkel: “het leidt tot aantasting van de natuur met name rond het bunkerbos”). Verder wilden wij geen 105.000 euro belastinggeld uitgeven aan een mountainbike parcours. Temeer omdat er op fietsafstand, in Noordwijk, een dergelijk parcours ligt. (Goed voor de warming-up om daar heen te fietsen?!)

Het plan bleef in de la liggen, het geld dus ook. Maar het is als met een wortel die voor een paardenwagen hangt om het paard in beweging te krijgen: het paard wil lopen en de koetsier houdt het blijkbaar niet meer. Er is toen door CDA-wethouder Van de Spijk met een handige zet een deel van het geld (zo’n 34.000 euro!) uitgegeven bij de Katwijkse ijsbaan voor een mountainbikeparcours. ‘De Goerie’ wordt straks zomer en winter gebruikt om te skeeleren, fietsen en te schaatsen.

De wethouder gaf in de commissie verongelijkt toe dat het niet netjes was geweest de raad niet te informeren over de besteding van die 34.000 euro. Hij zei letterlijk dat “de raad kennelijk vond” dat het anders had gemoeten.

De Wielrenvereniging wil nu ook de rest van het geld (70.000 euro) voor een mountainbikeparcours naast de woonwijk Zanderij en dacht samen met de wethouder weer een deal te hebben.
Maar de rest van het geld gaat gewoon terug waar het vandaan kwam: naar de gemeente en dus de gemeenschap.
Want het geld hóeft niet op. Het gaat om 70.000 euro belastinggeld, opgebracht door burgers die er hard voor moeten werken!

Hart Voor Katwijk stelt dat een gemeente niet iedere hobby van iedereen moet financieren. De samenleving is niet meer zoals in de jaren vijftig waar iedereen voetbalde. Er is een groot scala van hobby’s en vrije tijdsbesteding ontstaan. Al zou je willen dan nog kan een gemeente dat niet allemaal financieren. En als je gaat selecteren ontstaat vaak willekeur. Ordinair cliëntelisme ligt op de loer.
A-politieke groepen die geen deel uitmaken van netwerken hebben het veel moeilijker met de toegang tot de subsidiepotten van de gemeente. Voorbeelden: wel veel geld naar de sta-tribune van Quick Boys (notulen zie p. 5) en niet naar bijvoorbeeld de duik- of turnvereniging. Wel veel geld naar DVS (notulen zie p.20) maar andere muziekverenigingen krijgen daarmee in vergelijking weinig tot niets.
Hart Voor Katwijk wil hier niet aan mee doen. Wij willen de deuren in Katwijk open hebben naar de toekomst en zien graag dit soort “ons kent ons” netwerken verdwijnen. Lobby-netwerken die eerlijke besluitvorming blijkbaar in de weg staan. Kiezers steun ons daarin!