Scheve verhouding Andreasplein en de Molenwijk.

Created with Sketch.

Scheve verhouding Andreasplein en de Molenwijk.

Andreasplein
Hart Voor Katwijk zei in 2015 over de plannen voor de herinrichting van het centrum in Katwijk aan Zee, met name over het Andreasplein, dat het een duur project zou worden. Volgens onze fractie kon de zoveelste opknapbeurt voor minder geld en minder ambitieus, als we een aantal zaken anders zouden aanpakken. Maar dit college had en heeft een hoog ambitie niveau dus er werd doorgedrukt.
In oktober 2016 bleek dat inderdaad dat de viskiosk niet verplaatst kon worden én de kwaliteit van de bestrating viel plots tegen: er moest 200.000 euro extra bij. De gemeenteraad heeft toen ingestemd onder het motto: Ambitie kost nu eenmaal geld.

De fractie van Hart Voor Katwijk bleef duidelijk, geen extra geld meer voor het centrum!

Erg verbaasd zijn we dan ook niet dat het volgende bekend werd: “De aanneemsom is ruim 1,2 miljoen euro en dat is zo’n 172.000 euro hoger dan geraamd. Om toch binnen het budget te blijven, worden er geen nieuwe lichtmasten aangeschaft voor de Badstraat en Voorstraat, zoals de bedoeling was. Dat levert ruim een ton op. Het resterende bedrag komt uit de post onvoorzien.”
Hûh?? Dan maar geen lichtmasten en voor die 72 duizend euro is nog wel een potje…..terwijl het college toch hier alle geld voor beschikbaar had?

Molenwijk
Hoe anders gaat het in de Molenwijk. De raadsfracties kregen een uitgebreide email van de bewoners met hun zorgen over de aanpak van Molenwijk 2.0. Hart Voor Katwijk was indertijd blij dat er eindelijk een opknapbeurt kwam, incl. een zebrapad vlakbij de school. Maar de bewoners schrijven: “De variëteit aan tegelstructuren op de vierkante meter in de Pioenhof. Breuk, losse en open structuren komen de leefbaarheid en veiligheid niet ten goede.” (foto’s door bewoners gemaakt).

  

Anita van Ginkel is woensdagmiddag langs geweest op gesprek bij de bewoners van de Pioenhof om met eigen ogen de bestrating te bekijken. De hergebruikte tegels in de Pioenhof zijn inmiddels 60 jaar oud en de stratenmakers zijn gestopt met aantrillen: te kwetsbaar. Het merendeel ligt dus los langs de weg en bij de voordeuren van de Pioenhofbewoners. Nieuwe tegels neerleggen was volgens ons sneller, mooier en goedkoper dan de oude tegels gebruiken!
De Zonnebloemstraat en de Tulpstraat zijn mooi opgeknapt voor de auto’s, er is o.a. minder geluid. Maar de paaltjes lángs de weg zijn zó opgevist bij de afdeling ‘oud hout’ op de gemeentewerf en zonder verfbeurt neergezet.
Tot slot: “Om overstorten te voorkomen zou via een eigen hemelwatersysteem de riolering  en de waterzuivering worden ontlast. Het huidige drainagesysteem zou vervangen worden.” Maar in de Pioenhof zijn slechts 8 van de 24 woningen aangesloten op het speciaal hiervoor aangelegde HWA systeem. Een gemiste kans!

Het Johan Cruyff Court ligt er prachtig bij maar de stoep ernaartoe…..

De zoveelste opknapbeurt van het centrum in Katwijk Zee staat in een scheve verhouding tot de opknapbeurt in deze wijk. Hart Voor Katwijk gaat opheldering vragen aan het college.

 

Het college heeft 28 maart óók gereageerd op de zorgen van de bewoners.