Hondenbelasting middeleeuws.

Created with Sketch.

Hondenbelasting middeleeuws.

Hart Voor Katwijk maakt zich sterk om de hondenbelasting in onze gemeente afgeschaft te krijgen. Hondenbelasting stamt nog uit de tijd van de ‘hondenkar ‘en is nu nog slechts een middel om op een oneerlijke manier belasting te innen. Oneerlijk omdat voor geen enkel ander huisdier moet worden betaald.

Als argument wordt nu gesteld, dat “er kosten gemaakt worden voor het opruimen van de fecaliën (uitwerpselen) en voor het omheinen van uitrengebieden”. Maar deze uitrengebieden zouden niet nodig zijn als het buitengebied hiervoor zou mogen worden gebruikt. Nu is er door dit college juist extra beperking op deze gebieden gelegd.

De coalitiepartijen en college gaan voorbij aan het feit dat honden voor veel ouderen en alleenstaanden een maatje is waarvoor nu € 107,65 betaald moet worden. Vaak van een AOW-tje, uitkering enz. Voor die mensen is dat bedrag (per hond) een behoorlijke aderlating, maar natuurlijk ga je jouw maatje niet wegdoen.

Ook wordt voorbij gegaan aan het feit dat (huis)artsen hun patiënten adviseren om een hond als huisdier te nemen omdat ze op die manier wel regelmatig het huis uit moeten om de broodnodige beweging te krijgen. En als dit dan niet kan omdat het te duur is om naast voedsel er ook nog eens een flink bedrag aan belasting betaald moet worden, dan kun je stellen dat de gemeente de gezondheid van haar inwoners niet serieus neemt en enkel uit is op de winstmarge op deze belasting.

Natuurlijk kreeg ik in de commissievergadering de vraag van de wethouder hoe wij  de dekking voor dit bedrag zien. Die is niet zo moeilijk te vinden als het aan Hart Voor Katwijk ligt, er zijn legio onzinnige en geldverslindende plannen in dit collegeprogramma waar wij niet achter staan.  En als je 2.9 miljoen kunt vinden voor geblunder in het plan Haven2, kan het college hier ook wel een oplossing vinden.

Dan is er uiteraard ook het argument van de hondenpoep overlast. Met dit probleem moet je serieus mee bezig zijn, maar dat geldt wat ons betreft ook voor de paardenvijgen die regelmatig op straten en fietspaden terecht komen. Wij denken dat iedereen die dieren houdt, ook zorg moet dragen voor het opruimen van de uitwerpselen. Voor paarden zijn er bijvoorbeeld vangzakken, maar een zak en schep meenemen kan ook.

Dit kan wellicht worden afgedwongen door een financiële sanctie.

Aad Oosterlee
Hart Voor Katwijk