Miljoenenstrop gemeente Katwijk van 2,9 miljoen.

Created with Sketch.

Miljoenenstrop gemeente Katwijk van 2,9 miljoen.

Afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering kwam de ernstigste budget overschrijding in deze raadsperiode tot nu toe aan de orde. Bij het Haven Fase 2 (zuid) moet een enorm bedrag 2,9 miljoen euro bij. De inwoners zijn voor 45 euro per persoon de klos.
U begrijpt dat een partij die als slogan heeft gehad bij de verkiezingen “Hart Voor Katwijk denkt wel aan uw portemonnee” hier ook zwaar aan tilt. Dat zijn we aan onze kiezers verplicht.

Hart Voor Katwijk neemt dit ernstig op wil ingrijpende stappen nemen omdat dit Haven project keer op keer de gemeenschap extra geld heeft gekost. Het lijkt een bodemloze put.

De eerste stap die we willen is het project stilleggen omdat we constant geconfronteerd worden met overschrijding, waarvan we de oorzaak niet of onvoldoende weten. Terwijl wel duidelijk is dat het bestek op onderdelen niet op orde was.
Het is door gaan als een agent die tegen een dronken bestuurder zegt: “als u de boete betaalt mag u gewoon dronken door met uw auto.”

De tweede stap is als raad een eigen onderzoek starten. Immers alleen het college is, misschien om ons ook de wind uit de zeilen te nemen, direct een onderzoek gestart. Maar wij willen dat ook de raad vanuit onze controlerende verantwoordelijkheid zelf een onderzoek doet. Anders is hier alleen sprake van een slager die zijn eigen vlees keurt.
De andere fracties wilden dit (nu) nog niet en wilden eerst het onderzoek van het college afwachten..

Een derde voorstel van Hart Voor Katwijk was of het college bereid was het voorstel terug te nemen tot het onderzoek afgerond is en alle vertrouwelijkheid eraf is.
Want tussen 28 januari, de raadsvergadering, en begin februari de uitkomst van het onderzoeksrapport ligt maar een weekje. Waarom was er zo’n haast met het akkoord vragen voor deze 2,9 miljoen euro?
Het zal Hart Voor Katwijk niks verbazen als de uitkomsten van dat onderzoek aanstaande dinsdag 2 februari bij het college liggen.

Want het gaat in wezen om de onderzoeksvraag. Wie is hier politiek verantwoordelijk?
CDA-wethouder Van Duin zegt zelf in de oordeelsvormende commissie “dit is een heel vervelende zaak en het college voelt zich hiervoor zeer verantwoordelijk.”

Dat is dan ook de enige juiste conclusie.