Locatie voor nieuwe bieb?

Created with Sketch.

Locatie voor nieuwe bieb?

Donderdagavond 17 september in de raad gaven de fracties eindelijk een oordeel over de locatie (Haasnoot Wonen/de Griek) voor een nieuwe bibliotheek in Katwijk aan Zee. Behalve Hart Voor Katwijk en VVD waren alle partijen het wel eens over een nieuwe bieb maar over de locatie werden ze het niet eens.

Opvallend: coalitiepartijen ChristenUnie, SGP en CDA waren het onderling ook oneens over de plannen van het eigen college en wilden ‘liever een andere locatie want dit is second best’, ‘niet meer dan 11 miljoen euro uitgeven’ of ‘een kleiner gebouw’. 

De portefeuillehouder ging met lege handen naar huis, het collegevoorstel kreeg te weinig steun.
Conclusie was dat de raad nog maar eens gaat praten zodat “de neuzen zelfde kant op komen te staan” en “we er samen uitkomen”. 

Hart Voor Katwijk roept de andere politieke partijen op om in de tussentijd hun achterban te vragen wat zíj nu eigenlijk vinden van deze plannen. Wij hebben dat al uitgebreid gedaan op de Najaarsmarkt!

Onze inbreng tijdens de raadsessie was als volgt:
Hart Voor Katwijk vraagt zich af van welke planeet dit college komt. Dit belachelijke voorstel om een nieuwe bibliotheek te bouwen, waarbij ondernemers hun pand uit moeten, een goedlopend restaurant gedwongen wordt na te denken over verhuizen en ineens bedreigd wordt met opzegging van de huur is niet uit te leggen aan de inwoners van Katwijk.
Hart Voor Katwijk heeft op de Najaarsmarkt veel inwoners gesproken, en niemand zei ons: “geweldige plannen”, nee de Katwijkers zeiden: “belachelijk, in deze tijd?”.
Het verplaatsen van de bibliotheek (van Schelpendam naar Voorstraat) heeft naar onze mening in Katwijk niet het gewenste effect, zeker niet in de moderne digitale tijd van e-books, ipads en digitale nieuwssites.
We willen juist een decentrale invulling voor degene die, de komende jaren, nog gebruik maken van de bieb. Dat zijn ouderen en jongeren (en jongeren kunnen sinds het afgelopen jaar terecht op de schoolbieb).
Buiten de parkeerproblematiek en de ontsluiting op de Tramstraat is ook het uitgeven van 11 miljoen euro niet uit te leggen! Zoveel belastinggeld voor een nieuw gebouw terwijl er veel Katwijkers niet rond kunnen komen of van de voedselbank afhankelijk zijn. 
Het college gedraagt zich als een ondernemer uit de vorige eeuw, die zijn laatste centen besteedde in het vernieuwen van zijn hoefsmederij, terwijl iedereen in het dorp auto ging rijden.
Dit is dom beleid waar je je voor moet schamen.