HVK als Verkeersdeskundige in Rijnsburg

Created with Sketch.

HVK als Verkeersdeskundige in Rijnsburg

De gemeente hecht (te) veel vertrouwen aan verkeersdeskundigen in de gemeente. Ons fractielid Aad Oosterlee heeft het al eerder aangegeven. Iedereen kan zich tegenwoordig wel deskundige noemen. Waarom Hart Voor Katwijk niet? 

Brouwerstraat is grootste blunder in jaren

Laten we eerlijk blijven, het aanzien van de straat is er op vooruit gegaan. Nieuwe zebrapaden, nieuw wegdek, nieuwe tegels en nieuwe bomen. De straat is een stuk frisser geworden, maar daar is dan alles mee gezegd. De verkeersdeskundigen waar de gemeente zoveel waarde aan hecht hebben het in onze ogen bij het verkeerde eind. Fietsers mijden de Brouwerstraat want met het vrachtverkeer dat door de straten raast is het wachten tot de eerste fietser geschept zal worden. Een beeld wat niet vreemd is in deze situatie. Eerder hebben we dergelijke ongelukken gezien bij de rotonde van De Splitsing.

Het is voor Hart Voor Katwijk nu makkelijk om, als alles is ingericht en we alleen maar achteraf kunnen praten, dit de grootste blunder in jaren te noemen. De inpassing is er nu eenmaal. Waar we als partij wel boos over zijn is dat we maar door blijven modderen. Evaluaties afwachten, maar ondertussen wel de Oegstgeesterweg op dezelfde manier inrichten. De bewoners mochten alleen even tekenen bij het kruisje.

Stappenplan?

Elke partij vindt het nodig om met een stappenplan te komen. Hart Voor Katwijk kan als “Verkeersdeskundige” daarbij niet achterblijven. De oplossingen lijken ons simpel. Wij komen dan ook met de volgende stappen:

  • Vrachtwagens verbieden vanaf de splitsing richting Brouwerstraat en Oegstgeesterweg.
  • De controle op snelheid van max 30 km in dit gebied d.m.v. een APV. Bestuurders dan ook direct bekeuren!

Oegstgeesterweg

Nog zo’n mooi project. Ook hier 30 km en verkeerslichten want “dat komt wel goed”. Als verkeerskundigen is Hart Voor Katwijk gaan kijken bij de Oegstgeesterweg. Fietsers  en scooters rijden op het voetpad. Auto’s letten niet op de verkeerslichten en rijden geregeld door rood of remmen pas op het laatste moment (waardoor de kruising vast komt te staan). Auto’s staan eindeloos te wachten tijdens de spits in de Oranjelaan door de voorrang situatie. Het is er allemaal niet beter op geworden. Het liefst wil Hart Voor Katwijk het terugbrengen naar de oude situatie, maar als je ziet wat dat weer zou gaan kosten….   niet te doen. Ook hier kunnen we ons stappenplan toepassen. Maar ook zorgen dat er een goede oplossing komt voor de kruising met verkeerslichten. De hoek is nu onoverzichtelijk en gevaarlijk.

Waarom ook alweer?

De coalitiepartijen zijn al jaren bezig om elk stukje groen in woningen om te zetten in de gemeente. Aangezien Katwijk langzaam een betoncity aan het worden is, heeft de provincie aangegeven dat de ontsluiting beter moet. Als dit niet werd geregeld dan kon er niet verder worden gebouwd. Met ontsluiting bedoelen we dan het verkeer regelen via de gangbare wegen. Verkeer dat vanaf de A44 naar Katwijk wil dient de N206 te nemen (deze wegen worden met goed openbaar vervoer (HOV) dan ook aangepast zodat het verkeer daar ook sneller gaat). Om te zorgen dat er minder sluipverkeer komt in Rijnsburg én om een aantal bouwprojecten vlot te kunnen trekken was er een aanpassing nodig naar 30 km per uur. Zodat verkeer automatisch via de N206 zal gaan i.p.v. de langzame route via Rijnsburg. Echter werkt dit niet op de manier zoals gehoopt. Vrachtwagens rijden niet via de N206 > Klei-Oost naar Rijnsburg omdat dit extra brandstof kost. Via de A44 over de Brouwerstraat is goedkoper. Tevens staat tijdens de spits de N206 nog geregeld dicht waardoor bestuurders toch via Rijnsburg naar de A44 gaan. De voorgestelde aanpassingen volgens deskundigen heeft niet de juiste uitwerking.

Al met al was het beter geweest als de bewoners wat te zeggen hadden gehad bij de invoering van de maatregelen en vernieuwing van beide projecten. Nu is het meer een soort van losse eindjes aan elkaar knopen. Hart Voor Katwijk snapt de bewoners wel, nu de gemeente nog!

Gijsbert Schrijvers
Hart voor Katwijk