Gemeente staat niet open voor Coming out day

Created with Sketch.

Gemeente staat niet open voor Coming out day

De vlag kun je hier bestellen 

Hart Voor Katwijk is enorm teleurgesteld in het antwoord van het college op de gestelde schriftelijke vragen van  onze fractie over de coming out day. Wij zouden mogen verwachten dat de gemeente een voorbeeld zou nemen aan buurtgemeenten als Noordwijk en Leiden om de participatie en acceptatie van homo’s in de gemeente te bevorderen. Het college laat het in deze zin afweten. 

Hart Voor Katwijk vindt het belangrijk dat elke burger zich veilig en geaccepteerd voelt in de gemeenschap. Voor jonge homoseksuele jongeren is het soms moeilijk om in een christelijke gemeente als Katwijk uit de kast te komen. Net als in de rest van de wereld is speciaal hiervoor jaarlijks de coming out day in het leven geroepen. Op deze dag hangt iedereen de regenboogvlag buiten om te laten zien dat homo’s geaccepteerd worden. Leiden gaat zelfs een stap verder. Op deze dag in oktober is naast het uithangen van de vlag op het gemeentehuis, het Centraal Station omwikkeld in de regenboog kleuren, alsmede molen “de Valk” en de kerken.

Het college geeft aan “het lokale vlaggenbeleid af te stemmen op het landelijke vlaggenbeleid”. Dit betreft echter het beleid voor de Nederlandse vlag. Er staat niets vermeld over het vlaggen van overige vlaggen, zoals een regenboogvlag.

Hart voor Katwijk ziet dit als een niet valide argumentatie om de vlag niet op te hangen. Iedere gemeente is vrij om naast het landelijke beleid, te kiezen voor haar eigen vlaggenbeleid. De beantwoording van het “christelijk” college geeft duidelijk aan dat ze niet positief tegenover deze dag staan en ook niet bereid is deze visie in de toekomst te veranderen. Wij betreuren dit.

Hart Voor Katwijk zal een actie voorbereiden. Later daar meer over.

Wij vinden het jammer dat een gemeente met moderne burgers blijft hangen in het oude.

Gijsbert Schrijvers,
Hart voor Katwijk