Windmolens? SolaRoad is the way to go..

Created with Sketch.

Windmolens? SolaRoad is the way to go..

In de gemeente Katwijk, Noordwijk en omstreken zijn op dit moment felle discussies gaande over de toekomstige windmolens voor de kust. Na het “geheime” animatie filmpje van de provincie, beginnen nu ook op Facebook discussies te ontstaan over de horizon vervuiling. Argumenten als: “achterhaalde technologie” en het kost meer dan het opbrengt” zijn vaak geopperde argumenten om te stoppen met de aanleg.

Vooruit denken
Hart Voor Katwijk vindt dat groene energie belangrijk is, zeker nu we steeds meer afhankelijk worden van elektriciteit in het dagelijks leven. Ook de provincie wil dat de gemeentes goed nadenken over groene energie. Er zijn inmiddels vele initiatieven die groene energie stimuleren. Zo wordt er op scholen subsidie verstrekt als deze groener in gebruik worden en komen er steeds meer LED lantaarnpalen in de gemeente. Toch vindt Hart Voor Katwijk dat we nog te weinig doen en blijven hangen in “achterhaalde technieken”.

SolarRoad “de” manier?

Het idee is niet nieuw en Nederland heeft zelfs de primeur om deze techniek te testen. SolarRoad is de vervanging van asfalt. Waarbij i.p.v. asfalt zonnepanelen als weg worden aangelegd. TNO is op dit moment met de provincie Noord-Holland aan het testen. De eerste resultaten zijn erg positief. Een aantal panelen kan 3 huizen van stroom voorzien.

Meedoen met Testen?

Hart Voor Katwijk zal schriftelijke vragen stellen aan de verantwoordelijk wethouder om mee te doen aan een pilot. Amerikaanse ontwikkelaars zijn inmiddels druk bezig om de zogenoemde SolarRoad gebruiksklaar te krijgen waarbij er in de avond verlichting uit de weg kan komen en zelfs mensen kunnen waarschuwen als er een file is of als er kinderen oversteken. Zout strooien in de winter is niet meer nodig door interne verwarming. Hart Voor Katwijk ziet goede kansen om deze techniek in Katwijk toe te passen.

Als we moeten kiezen tussen een solarRoad of windmolens……

Korte uitleg van de mogelijkheden in de toekomst

De SolarRoad heeft niet alleen als voordeel dat er energie uit opgewekt kan worden, maar kan o.a. in de toekomst automobilisten tijdig waarschuwen voor files, overstekende kinderen en kan omleidingen makkelijk zichtbaar maken op de weg zelf. Door implementatie van LED verlichting kan het wegdek licht geven en daarbij ook eventueel in de toekomst lantaarnpalen en matrixborden vervangen. Een korte uitleg van SolarRoad en toegepaste testtechnieken vindt u hieronder.