In 2015 een vuurwerkshow?

Created with Sketch.

In 2015 een vuurwerkshow?

Het is 1 januari,
Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers zijn aan het bijkomen van de jaarwisseling. Terwijl de buurman aan mijn linkerzijde bijkomt van het teveel genuttigde alcohol, kijkt mijn rechter buurvrouw met een slaperig hoofd uit het raam naar de enorme massa’s afval dat over de weg verspreid ligt. Haar hondje is nog steeds aan het bijkomen van de stressvolle nacht. De gemeente Katwijk maakt inmiddels de schade op van de vernielde gemeentegoederen. Vol spanning vraagt de gemeenteraad zich inmiddels af of het dit jaar meevalt. Vooral omdat de jongeren onder de 17 jaar niet meer naar het SKA feest toe kunnen.

Interview

SKA oud en Nieuw
Ik waardeer de energie die gestoken is in de opbouw van dit mooie feest in Katwijk. Een feest dat opgezet wordt door zo’n 150 vrijwilligers uit Katwijk. Maar, we zijn niet vergeten dat dit feest ooit in het leven is geroepen door de gemeente om de vuurwerkschade tegen te gaan. Veel jongeren vinden het een uitdaging om containers, brievenbussen, bankjes, hondenpoepbakken, putten ect. op te blazen tijdens de jaarwisseling. Iets wat de gemeentschap enorm veel geld koste en nog steeds kost aan belastinggeld. Tot vorig jaar konden alle jongeren vanaf 16 jaar, het jaar afsluiten met een mooi feest. Dit is iets waar voor deze jongeren nu verandering in is gekomen door de invoering van de nieuwe alcohol wetgeving. De categorie jongeren van 16 tot 17 jaar hebben dit jaar dus ergens anders het nieuwe jaar ingeluid, misschien wel met het afsteken van vuurwerk in de hierboven genoemde gemeente spulletjes. Volgend jaar is ook de leeftijd van 17 jaar niet meer welkom. Dan is het SKA oud en nieuw feest alleen voor boven de 18 toegankelijk.

Een vuurwerkshow?
Hart Voor Katwijk heeft in september al gezegd dat dit SKA feest niet meer met gemeentesubsidie moet worden voortgezet. Hart Voor Katwijk is van mening dat dit geld beter besteed kan worden aan alle inwoners en/of terug kan in de portemonnee van de gemeente.
Om nog even terug te komen op dat vuurwerk: Een mooie vuurwerkshow zou kunnen bijdragen aan een mooie jaarwisseling voor iedereen. We zien dit inmiddels al in vele grote steden als Rotterdam en Amsterdam. Verschillende steden hebben al vuurwerk-vrije zones en gebieden waar wel vuurwerk mag worden afgestoken. Hart Voor Katwijk wil dat ook in onze gemeente, er lijkt landelijke wetgeving hierover aan te komen.

Hart voor Katwijk denkt dat we de vuurwerkschade en vooral de geluidsoverlast kunnen verminderen door ook in Katwijk een vuurwerkshow toe te staan. Dit scheelt veel schoonmaakwerkzaamheden van de gemeente. Daarnaast hebben de bewoners minder last van harde knallen. Uiteindelijk betalen we als burger allemaal voor deze schoonmaak werkzaamheden en schade aan meubilair.

Hart Voor Katwijk wil graag een feest voor iedere inwoner en niet alleen voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar!

Gijsbert Schrijvers
Hart Voor Katwijk