Moeten schreeuwen om gehoord te worden?

Created with Sketch.

Moeten schreeuwen om gehoord te worden?

Ik hoef een Rijnsburger niet te vragen wat ze van de nieuwe Brouwerstraat vinden. Zelf rij ik hier nu al weken doorheen om van mijn moeders huis naar mijn nieuwe woning in De Bloem te komen. Het is een ramp!….  Normaliter zou ik over de Sandtlaan in Katwijk naar Rijnsburg zijn gegaan maar deze weg is afgesloten i.v.m. de reconstructie van de Oegstgeesterweg. Een weg die dezelfde problemen zal opleveren als de Brouwerstraat.

Niet luisteren naar de burger

Dinsdag 13 mei j.l. was er voor de bewoners van Rijnsburg een avond georganiseerd om de plannen van de2014996_lawaai zwart wit_528x296 reconstructie nog eens door te nemen. Vele burgers kwamen inspreken, iets wat in dit stadium totaal geen zin meer heeft. De experts en de verantwoordelijk wethouder hebben zich defensief opgesteld op de aanpassingen die de burger zo graag wil hebben. Het is dan jammer om als raadslid te vernemen dat hier totaal niet naar geluisterd is. De avond is zoals bekend uitgelopen op een drama.

De raad heeft dan ook fel gereageerd in de raadsvergadering van 15 mei 2014. GemeenteBelangen raadslid van Tol vertelde de raad en het college zich zelfs te schamen raadslid te zijn. De raad heeft na alle reacties hierop een motie ingediend naar het college om toch stoplichten te plaatsen voor de kinderen in de buurt.

Als de burger het niet kan, dan doen wij het wel als raad

En zo volgde de motie om verkeerslichten te plaatsen op de nieuwe versmalde Oegstgeesterweg. Deze motie werd breed gesteund door de Raad. Alleen SGP en CU (naast CDA de andere twee collegepartijen) wilden de motie niet steunen. Hart Voor Katwijk heeft direct de handtekening onder deze motie gezet en was mede indiener. De vraag blijft nu: Wat gaat het college met deze motie doen? Luisteren ze nu eens naar de Raad of leggen ze dit ook naast zich neer? Vrijdag zullen we dit weten nadat het college deze motie heeft besproken.

Hillegom?
Wij zijn niet de enige gemeente die vertrouwd op de zogenoemde experts… Ook Hillegom gaat binnenkort de wegen aanpassen naar het concept Brouwerstraat, en ja, ook daar staat inmiddels heel de gemeente op zijn kop. Geen enkele burger zit daar te wachten op de problematiek die we in Rijnsburg reeds kennen. De vraag is of het college in Hillegom net zo koppig is of wel naar de burger luistert.

Ja en nu?
Hart Voor Katwijk vindt het jammer dat de conclusies van de Brouwerstraat niet zijn afgewacht. Direct na de Brouwerstraat is nu besloten om de schep in de Oegstgeesterweg te steken. Persoonlijk vind ik het jammer dat we op deze manier wegen aanpassen. Elke Rijnsburger ziet dat de nieuwe Brouwerstraat vragen om problemen is. Alle verkeer van rechts heeft voorrang, de auto’s gassen nog steeds met 50km/u door de straat heen en de vrachtwagens rijden elkaar van de weg af bij het passeren van elkaar. De fietsers durven niet meer over deze weg te fietsen en motorrijders besluiten maar over het voetpad te rijden als 2 vrachtwagens weer vast staan op de veel te smalle straat. (zie video).

Ja en nu? We kunnen niks doen dan wachten wat het college gaat doen. Als het aan mij ligt had ik de klusjesmannen uit de Oegstgeesterweg terug naar de Brouwerstraat gestuurd om daar de boel weer terug te zetten…  Ik denk dat je me erop vast kan pinnen dat deze nieuwe wegen (Brouwerstraat en Oegstgeesterweg) geen lang leven zullen hebben… Is jammer dat het allemaal zoveel geld kost. Over een paar jaar kunnen we alles weer aanpassen.

Gijsbert Schrijvers
Hart Voor Katwijk