Subsidie nodig?

Created with Sketch.

Subsidie nodig?

In het lijsttrekkers debat van RTV Katwijk werd er fel uitgehaald door o.a. GemeenteBelangen en de PvdA in Katwijk naar Hart Voor Katwijk over de stelling of subsidie teruggeschroefd moet worden in de gemeente Katwijk.
Daar werd door elkaar gehaald de subsidie voor verenigingen en het werk en waardering voor de vrijwilligers!

Laten we helder zijn, sommige organisaties kunnen op dit moment zonder subsidie van de gemeente hun hoofd niet boven water houden. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken als gemeente. Waar wij als Hart Voor Katwijk tegen zijn is het jaarlijks toekennen van vaste subsidies aan verenigingen of instellingen.

Het moet de intentie zijn als vereniging om je “toko” financieel gezond te houden en vooral draaiende voor alle vrijwilligers en medewerkers. Dit vergt een goed financieel beleid binnen deze vereniging. Op het moment dat dit op de ;e;en of andere manier niet wil lukken kan de gemeente bijspringen. Het moet echter niet vanzelf sprekend zijn dat een vereniging standaard een bedrag onder subsidies kan opnemen in de jaarbegroting.

Laten we eens bekijken wat het woord eigenlijk inhoudt:

Subsidie (van Latijn subsidium: ondersteuning, hulp, bijstand) is een tijdelijke bijdrage van de overheid of een non-commerciële organisatie ten behoeve van het starten, dan wel een permanente bijdrage voor het uitvoeren van een activiteit waarvan het economische belang niet direct voor de hand ligt. Als het economisch belang van een te starten activiteit wel voor de hand ligt, spreekt men meestal van investeringspremie.

Hart Voor Katwijk is van mening dat er gekeken moet worden naar het belang voor onze gemeente en de hoogte van de subsidie die gegeven kan worden. Een voetbalclub met 400 leden krijgt 1,5 miljoen euro op jaarbasis aan subsidie en een cultuurvereniging met 350 vrijwilligers maar 4500 euro. Er ligt dus een groot verschil in de toekenning van de subsidie en het belang van de maatschappij. Laten de verenigingen eerst uitleggen waarom ze deze subsidie nodig hebben.
De geruchten dat wij zo de nek omdraaien van Oranje verenigingen of Paardenmarktcomité’s is geheel onjuist. Ons verkiezingsprogramma geeft aan dat wij deze verenigingen willen blijven stimuleren. Het aantal mensen dat bij deze feesten baat hebben is groot en dient het maatschappelijk belang. Het belang voor de gemeente is ook bekend: zonder de 4 Oranjeverenigingen is er geen Koningsdag of Dodenherdenking op 4 mei. Daar mag dus subsidie naar toe.

Hart Voor Katwijk is voor evenredige subsidie toekenning of eventuele extra subsidie mocht dit nodig zijn.
Voorbeeld: Bij de gymnastiek vereniging gaat de springplank kapot. De spaarpot van de vereniging is niet voldoende om een nieuwe springplank te kopen. In dit geval kan de gemeente extra subsidie toekennen om de vereniging te behouden.

De intentie is er om niet jaarlijks een subsidie toe te kennen aan verenigingen die financieel gezond zijn en er maar vanuit gaan dat de gemeente de kraan blijft open houden en de belasting betaler mee betaalt aan het in stand houden van een vereniging. Hierdoor krijgen verenigingen / instellingen die het echt nodig hebben niet de juiste toelage die ze WEL zouden moeten ontvangen. 

 

Gijsbert Schrijvers

Kandidaat raadslid