Katwijk moet af van “Staphorst-imago”.

Created with Sketch.

Katwijk moet af van “Staphorst-imago”.

Katwijk staat anno 2014 nog steeds bekend als een christelijke gemeente en het dorp wordt in één naam genoemd met Staphorst of Urk. Maar let op, Katwijk is meer dan dat!

Ben zelf geboren en getogen in Katwijk, christelijk opgevoed, gedoopt, ging ook op zondag mee naar de kerk. Mijn ouders en veel andere familieleden zijn actief in het kerkenleven en dat is goed. Mijn ouders hebben mij opgevoed volgens hun ideeën en daar ben ik ze dankbaar voor. Toen ik op 20-jarige leeftijd het ouderlijk nest verliet had ik een kort gesprek met mijn vader en dat ging als volgt: “Nu je op eigen benen gaat staan zijn de keuzes die je maakt van jezelf, we hebben je geprobeerd onze normen en waarden mee te geven en je bent vrij om je eigen beslissingen te nemen, al word je boeddhist dat respecteren wij.”
En daar ligt voor mij de kern. Respect voor een ieder, mits dit geen negatief gevolg heeft voor anderen.

Katwijk, een zwarte kousendorp? Ook ik draag regelmatig zwarte kousen maar dan wel met een paar flinke hakken eronder. Ik kan er serieus moedeloos van worden, dat stigmatiseren. Ons dorp zie ik als een heerlijke plek om te wonen, alles dichtbij de hand: ruime keuze van scholen in de buurt, ons mooie strand en de zee, het Panbos, het Valkenburgse meer voor de ontspanning, gezellige strandtenten en restaurants.
Sterker nog, niet iedereen is praktiserend christelijk, er wonen ook moslims, atheïsten, boeddhisten, pessimisten en wellicht nog andere soorten van geloof. We zijn MENS, en of je nou hetero, homo, lesbienne of non bent, dat maakt ook niet uit!
Met elkaar vormen wij de inwoners van de gemeente Katwijk en kunnen met en naast elkaar prima leven, het sleutelwoord is RESPECT voor een ieder!

Hoe komen we hier nu van dat imago af? Ik heb daar zo mijn ideeën over.
De plaatselijke politiek heeft veel christelijke partijen, prima. Maar het zou mooi zijn als die een beetje met de tijd mee gaan.

Te beginnen met het voorgaan in gebed van een raadsvergadering. Op weinig plekken in Nederland doen ze dat nog. Meer dan twee eeuwen terug werden geloof & politiek al gescheiden. En zeg nu zelf, als er een islamitische partij zou zijn moeten we dan allemaal de raadsvergadering beginnen op een kleedje geknield naar het oosten?
Dat is alvast 1 ding om over na te denken.
Ik stel voor om voortaan te beginnen met een lachsessie, wel op vrijwillige basis natuurlijk. Heerlijk lijkt me dat! Positief en met goed humeur de problematiek van Katwijk bespreken daar komen vast hele bijzondere nieuwe inzichten door!

Zondagsrust is voor iedereen anders, waar het ene gezin behoefte heeft aan kerkgang en familiebezoek, heeft een ander gezin juist behoefte om er op uit te trekken. Iedereen moet vrij in kunnen zijn hoe hij/zij deze dag invult. Waarom wordt er zo krampachtig vastgehouden aan sluiting van winkels op zondag en wordt er niet gekeken naar hoe we ondernemers in Katwijk in deze moeilijke tijden kunnen ondersteunen?

Er heeft een verschuiving plaatsgevonden: tegenwoordig zijn ook de vrouwen in Katwijk flink aan het werk, huishoudelijke taken worden verdeeld, ook de zorg voor de kids en in het weekend hebben we de tijd om leuke dingen te doen! Op zondag loopt half Katwijk te winkelen in Noordwijk. Need I say more?

Dus dit zijn alvast 2 punten die ik graag anders zou zien. U ook?

Petra van Dijk, Lijst 9 nummer 4