Windmolens slecht? Hart Voor Katwijk denkt van niet!

Created with Sketch.

Windmolens slecht? Hart Voor Katwijk denkt van niet!

Er is op lokaal niveau (via het Witte Weekblad) en zelfs deze week op landelijk niveau veel media aandacht voor de windmolens die voor de kust van Katwijk en Zandvoort gepland zijn. Vele partijen hebben reeds aangegeven tegen de komst van windmolens voor de kust te zijn. Het zou het uitzicht belemmeren en de toeristen weghouden.

Hart Voor Katwijk vindt het belangrijk dat we meer nadenken over andere soorten van energie anders de de fossiele. In een tijd waar iedereen 1 of 2 auto’s voor de deur heeft staan en thuis graag op een mega TV de Olympische spelen volgt, vraagt onze wereld om steeds meer energie. Om daarin te kunnen blijven voorzien moeten we op zoek naar andere energiebronnen. De oude bronnen als gas, olie etc. raken snel op, de prijzen daarvan stijgen en staan onder druk. Het is tijd dat we nadenken aan onze toekomst en dat van onze kinderen.

Windmolens voor de kust is volgens Hart Voor Katwijk dan ook zeker niet slecht. We moeten naar een schoner milieu en als wij daarbij kunnen helpen, waarom niet?

Hart Voor Katwijk is voor zonne-energie, geothermie en windenergie. In die volgorde. Een windmolenpark aan zee bij Katwijk draagt daar aan bij hoewel het niet de meest effectieve vorm van energieopwekking is en ecologische schade enigszins optreedt (vogels, vissen en zeezoogdieren). Voor Katwijk is belangrijk dat het niet vanaf land te zien is, dus dat horizonvervuiling ten allen tijde moet worden voorkomen. De plannen en huidige situatie van deze windmolen parken hebben we voor u opgezocht en kunt u hier bekijken. Het zou mooi zijn als bouw en onderhoud werkgelegenheid oplevert voor Katwijkse inwoners. Alle plannen vanuit de overheid om het Q10 park (windmolenpark voor de kust van Katwijk en Noordwijk) vindt u hier.

Het tegengeluid dat toeristen weg zouden blijven en het slecht is voor de economie van Katwijk lijkt ons zwaar overdreven en geldt alleen wanneer het park te zien is vanaf de kust. De NOS heeft een reportage gemaakt over de windmolens en wat o.a. toeristen hiervan vinden. Dit hebben ze gedraaid in Egmond aan Zee waar een windpark actief is voor de kust. De conclusie was dat toeristen hier zeker geen last van hoeven te ondervinden en het juist verstandig vinden dat we naar alternatieve energie zoeken.

Laten we zuiniger omgaan met onze energie en laten we een windmolenpark uit de kust van Katwijk stimuleren.

Klik hier om de opname van de NOS te bekijken 

Trek uw conclusie. Hart Voor Katwijk heeft dit reeds gedaan. Als enige politieke partij in Katwijk zijn wij dan ook VOOR! Stem daarom ook 19 maart Lijst 9, stem verstandig en met een milieu bewust Hart.

Gijsbert Schrijvers

 

Windmolens1-GW