Hart Voor Katwijk staat als een huis

Created with Sketch.

Hart Voor Katwijk staat als een huis

Vorige week betwijfelde Criticaster of Hart Voor Katwijk en Kies Katwijk wel verschil kunnen maken als ze veel zetels gaan halen. Criticaster kwam met de eigenaardige redenering dat dit alleen kan als je meer dan de helft van de zetels haalt, anders moet je compromissen sluiten. Pardon? Welke partij heeft in Nederland ooit een meerderheid gehaald en geen compromissen hoeven sluiten? Geen enkele. In de redenering van Criticaster kan dus geen enkele partij het verschil maken. Zo werkt het natuurlijk niet. Wie een grote verkiezingsoverwinning boekt en in de coalitie komt heeft andere compromissen af kunnen dwingen dan als een verkiezingsuitslag dezelfde uitkomst had gegeven. Ter illustratie. Toen ik vier jaar geleden met de VVD de verkiezingen won en in het college bracht had dat direct gevolgen voor het tot dan toe gevoerde beleid. De OZB-belasting ging 4 jaar niet omhoog, de Rijngouwelijn ging niet meer door en plannen voor een nieuw gemeentehuis verdwenen.

Dat kan nu weer gebeuren. Tenminste als je de zaken met een nieuwe partij goed oppakt. En daar komen we op een punt waar ik het wél met Criticaster eens ben. Oud PvdA-raadslid Jaap Haasnoot heeft met zijn nieuwe partij wel grote plannen maar hij gaat het niet waarmaken. Wij wel.

Waarom? Een nieuwe partij oprichten is geen sinecure. Je hebt een gedegen verkiezingsprogramma nodig. Dat betekent dat je verstand (feitenkennis en goede probleemanalyses) van de vele zaken moet hebben waarmee de gemeente zich bemoeid. Daarnaast heb je voldoende bekwame, gespecialiseerde mensen nodig. Personen die midden in die samenleving staan, teamwerker zijn en dezelfde meningen hebben. Bij Hart Voor Katwijk is dat nu het geval. Maandenlang hebben we alle politieke problemen met de verkiesbare kandidaten geanalyseerd en conclusies getrokken. Zodanig dat iedereen die meedoet, weet waar we voor staan. Een moeilijk proces, waar ook goede mensen afhaakten. De partij is gelukkig ook meer dan Anita van Ginkel geworden, je bent immers raadslid met zeven jaar dossierkennis. Het is ons gelukt. Veel enthousiaste mensen doen mee en in december was ons verkiezingsprogramma klaar (volgende week publieke presentatie).

Jaap Haasnoot heeft zowel inhoudelijk als wat kandidaten betreft nog een lange weg te gaan. Hij riep vorige week nog op tot het aanmelden van nieuwe kandidaten. Dat is rijkelijk laat. Je loopt zo een vergrote kans op mindere kwalitatieve mensen, meer risico op vier jaar interne ruzies omdat zaken onvoldoende geanalyseerd en doorgesproken zijn. Nee, oud PvdA-er Jaap Haasnoot gaat dat verschil niet meer maken. Wij komen eraan!

Anita van Ginkel, fractievoorzitter

 

Kp