Twee rare politieke ervaringen deze week.

Created with Sketch.

Twee rare politieke ervaringen deze week.

Met bepaalde zaken ben je jaren bezig, wordt je door velen bestreden en nu ineens, wanneer de bevolking wakker wordt en in opstand komt, roepen politieke partijen via Twitter en tijdens inspraakavonden ineens nog harder hetzelfde als wat ik al dik zeven jaar geleden riep.

Weet u het nog? “Bibliotheek aan Zee? No way!” Een uitspraak van twee jaar geleden. Ik vond dat ik dit kon doen omdat het niet in een collegeakkoord stond en als een duveltje uit het collegedoosje kwam. ChristenUnie, CDA en zelfs een fractielid van (toen) mijn eigen partij, de heer Stegmann, waren furieus.

Ik vond en vind het een belachelijke dure uitgave in economische barre tijden. Een hypotheek op de toekomst. Daarnaast gaat de digitalisering zo enorm hard dat dit terughoudendheid gebiedt bij deze miljoeneninvestering. Naar mijn mening moesten we inzetten op kleine bibliotheken met buurtfunctie en bereikbaarheid voor ouderen.

Een bieb met een theaterfunctie zag ik ook niet zitten omdat we Tripodia daarvoor hebben. Net als dominee Stam in zijn laatste column [Katwijksche Post] vind ik dat we heel veel geld uit geven voor weinig Katwijkers.

Nu de bibliotheek (met theater en grandcafé) op het Andreasplein ( 12 mln?) wordt getekend worden velen wakker. Het plan is werkelijk zo idioot dat je je serieus gaat afvragen of dit niet onderdeel is van een strategie.
Als je als college met zo’n ongeschikte locatie komt wordt het eenvoudiger om die ene andere foute locatie wel geaccepteerd te krijgen: Riche. Wat moet je anders met
4 mln investering voor een pand dat nog geen 1,5 mln waard was?
ChristenUnie die zich nu terecht tegen het Andreasplein keert had beter mij kunnen steunen in het verzet tegen dit “Cultuurhuis”, dan had ze nu niet haar eigen college en wethouder hoeven afvallen.

 

Een tweede ervaring had ik deze week tijdens de “Tunnelvisie” bijeenkomst over de plannen rond de N206.
Toen ik ooit onverkiesbaar op de VVD lijst stond maakte ik een speerpunt van de ondertunneling langs de Zanderij in een folder aan de inwoners van Katwijk a/d Rijn, Molenwijk en Zanderij. Langs en op die ondertunneling kon je voorzieningen neerzetten die de eenheid tussen Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk in de nieuwe fusiegemeente zou versterken en de leefbaarheid verrijken.
Ik suggereerde zelfs dat daar een centrale bibliotheek kon komen voor alle kernen goed bereikbaar.
Een gedurfde suggestie toen, zo actueel nu! Ik popel om de klus te klaren.
Daarom: Hart Voor Katwijk.