Katwijksche Post en Rijnsburger/Valkenburger, 17 oktober

Created with Sketch.

Katwijksche Post en Rijnsburger/Valkenburger, 17 oktober

 Van Ginkel zet hoog in bij raadsverkiezingen in 2014

Gemeenteraadslid Anita van Ginkel begint een nieuwe politieke partij en zet hoog in: vijf tot zeven zetels moet kunnen. Die verwacht zij bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar vooral van CDA, GemeenteBelangen (GB) en VVD af te snoepen.
Van Ginkel maakt dat afgelopen maandag bekend in De Burgt in Rijnsburg. ‘Ik heb lang getwijfeld, want de politiek was voor mij niet altijd een leuke ervaring.’ Zij was de fractievoorzitter van de VVD tot zij afgelopen voorjaar uit de partij werd gezet.

Met een nieuwe partij wil Van Ginkel het ‘huidige Katwijkse politieke systeem’ veranderen. ‘Dat moet gezonder gaan functioneren. Ik hoor zoveel ontevredenheid daarover. Dat is ook de reden dat ik een nieuwe partij ga starten.’ Die ontevredenheid heeft volgens haar vooral te maken met CDA, GB en VVD. ‘Want vooral door het disfunctioneren van die partijen komt de voor alle burgers zo slechte besluitvorming tot stand’, is haar mening. 

Van Ginkel somt enkele voorbeelden op. ‘Ik noem de aankoop van het slooppand hotel Riche op de boulevard voor 4 miljoen euro, het voortdurend dreigen met verhogen van de ozb, de miljoenen voor allerlei cultuurplannen, de bouw van een nieuw zwembad van 17 miljoen, het afschrijven van tientallen miljoenen door CDA grondspeculatie waarvoor, en dat is veelbetekenend voor de Katwijkse politiek, niemand de verantwoordelijkheid op zich nam voor dit enorme debacle.’

’Ik wilde toen al een frisse wind in de politiek en we gingen goed van start. Er werden knopen doorgehakt en forse bezuinigingen doorgevoerd. Maar er bleven zaken doorkomen waar ik niet meer achter kon staan gezien de gedane verkiezingsbeloftes.’ ’Waar ik immers mijn kiezers een zuinige overheid beloofde, vloog het geld op voordracht van het CDA, gesteund door alle andere in de raad, er bijna met bakken uit’, zegt Van Ginkel maandag. Andere afspraken zouden door ’het machtarrogante CDA’ zijn gebroken. Zij verwijst naar de Zeejachthaven en afspraken over belastingen. ’Dat soort politici tonen geen respect voor de kiezer. De kiezer hangt erbij. Kijk naar het stemgedrag in de gemeenteraad. Niet alleen bij de VVD is dat zo, de raad als geheel (uitzonderingen daargelaten) is mak als een lammetje. Het CDA zet de lijnen uit en anderen volgen.’

Hoe die ’cultuur’ precies veranderd moet worden, moet nog uitgewerkt worden. Dat komt allemaal in het verkiezingsprogramma. Een van de speerpunten in dat programma is in ieder geval zuinigheid. ’Dus geen verhoging van de ozb.’

Wie er allemaal op de lijst komen, is evenmin nog bekend. Wel dat echtgenoot Henk als lijstduwer zal fungeren. Van Ginkel: ’Ik ben nog in gesprek met een aantal kandidaten.’ Bij de verkiezingen kunnen vijf tot zeven zetels behaald worden. En als het moet, is Van Ginkel ook beschikbaar als wethouder.
Binnenkort wordt de naam van de nieuwe partij bekend.