OZB nu niet omhoog, maar ook daarna niet!

Created with Sketch.

OZB nu niet omhoog, maar ook daarna niet!

CDA-wethouder Wim van Duijn twitterde op 9 april: “Plasterk is de weg kwijt. Kort gemeenten met 1,2 miljard en vindt gek dat gemeenten OZB verhogen”. Ik heb toen zijn twitter beantwoord met “Néé, jij bent de weg kwijt. Je moet meer bezuinigen en niet geld weghalen bij burgers door belastingverhoging.” 

Afgelopen zaterdag zei hij bij RTV Katwijk dat de OZB dit jaar niet omhoog gaat. Die is binnen. Waar een kleine fractie groot in kan zijn.

Niemand in Katwijk zit op nog hogere belastingen van de landelijke en de plaatselijke overheid te wachten. De huizenprijzen zijn sinds de piek van 2008 met 20% gedaald. Katwijk is geen uitzondering. In Katwijk misschien in de toekomst nog meer dan landelijk, veroorzaakt door het waardeloze bouwbeleid van GemeenteBelangen en CDA in de vorige collegeperiode waardoor hier teveel is gebouwd.

Bij meer dan een miljoen huiseigenaren is de woning minder waard dan de hypotheek. Ongetwijfeld ook bij gezinnen in Katwijk. Betalingsachterstanden bij hypotheekverplichtingen lopen op. Pensioenfondsen korten op uitkeringen, Katwijkse bejaarden zijn hiervan niet uitgezonderd. De werkloosheid staat boven de 8%. Per dag komen er in Nederland 1000 werklozen bij. En lonen stijgen minder hard dan de inflatie. 

De overheid wordt een loden bal aan de zwakke benen van de Nederlandse economie omdat het begrotingstekort nauwelijks omlaag gaat. Naast minder belastinginkomsten komt dit ook door politici die geen knopen durven door te hakken. Want er mogen geen verliezers zijn, niemand mag pijn lijden. Ik ben daar niet van. Als fractievoorzitter van de VVD-Katwijk bepleitte ik forse bezuinigingen voor een totaal van 11 miljoen. Ik had dat mijn kiezers beloofd!

Bezuinigen is geen gemakkelijke zaak. Je maakt er geen vrienden mee. Daarnaast moet je slim bezuinigen. Zonder dat je de mensen die het echt nodig hebben raakt en ook zodanig dat de Katwijkse economie en samenleving zo min mogelijk beschadigd wordt. Toch denk ik dat ik dat goed heb kunnen uitleggen.

Dat draagvlak slinkt in Katwijk doordat het VVD/CDA/ChristenUnie college gesteund door GemeenteBelangen mega uitgaven gaat doen van vele miljoenen.

Als VVD fractievoorzitter heb ik drie jaar lang OZB verhoging tegengehouden. Ik blijf tegen. Maar de nieuwe leider van de VVD, de heer Stegmann liet vaak weten dat ‘wat hem betrof de OZB belasting omhoog kon’. Zal het CDA ook na de verkiezingen de verleiding kunnen weerstaan belastingen niet te verhogen omdat bij de VVD de wind uit een andere hoek gaat waaien? Het zou wel passen bij de traditie van het CDA om anders te doen dan ze beloven.